Lägereldsgrytor används mest över lägereldar, därav namnet. När grytan ska användas över elden kan du antingen använda en gren eller något annat du kan hänga grytan från, men bekvämast är en trefot, som är ett stativ, till att hänga upp grytan eller pannan över elden. Se urvalet av lägereldsgrytor och pannor nedan. Se även vårt sortiment av utrustning för lägerelden och hitta exakt vad du behöver.
Du har kanske provat att laga mat över öppen eld, eller en eldstad, tidigare. Det kan göras på många sätt. Från det enkla där du har en pinne med en korv på, till det lite mer avancerade där du har grillgaller eller speciella grytor och kokkärl för lägerelden. Här hittar du kokkärl, wokpanna, bålstativ och mycket mer.
När du har en bra eldstad och rätt utrustning finns det nästan inga gränser för vad du kan laga för läckra rätter över en lägereld, inte bara grillade. Med en eldstad kan du göra fantastiska gryträtter, och du kan göra sås och andra tillbehör till det grillade köttet. Eller kanske en väldoftande soppa. Om du är tillräckligt skicklig kan du laga en meny med flera rätter på eldstaden. Det är nog många som tror att när man ska tillaga en biff över eld, så är det bara att slänga biffen på ett grillgaller, så blir den utsökt nästan av sig själv. Men det kan bli lite tråkigt och torrt. Därför väljer många korv och marinerat kött när det ska lagas direkt över en eld. Det gör de bland annat för att den här typen av kött har lättare att behålla fett och fukt när det grillas över elden, och det hjälper till att ge riktigt god smak. Bra kött ska stekas på ett sätt så att det fortfarande ligger i sitt eget fett och köttsaft. Och här är en speciell stekpanna anpassad för eldstad helt fantastisk. Det betyder att du fortfarande kan till exempel smörsteka en biff. En bra stekpanna till din eldstad kan ge några unika och fantastiska matupplevelser. Tyvärr har många människor gått miste om att smaka vällagad mat mitt i naturen. Med en av våra grytor eller stekpannor kan du skapa en fantastisk matupplevelse för dig och dina kära ute i det fria.
När det gäller stekpannor, kastruller och grytor finns det flera typer. Men den grundläggande skillnaden mellan de olika pannorna och grytorna är vilket material de är gjorda av och materialets tjocklek. Stålpannor och -grytor för eldstaden liknar mycket de kokkärl och pannor du har hemma i köket. De är gjorda av ett relativt tunt material. Det betyder att de snabbt blir varma över elden, och det vill säga att du kan laga mat på dem på samma sätt som du gör hemma. När du börjar laga mat över eld ska du vara särskilt uppmärksam på temperaturen, och speciellt om du använder grytor och stekpannor av stål, eftersom maten lätt bränns vid om du har för mycket värme under pannan. Vi har ett fint urval av kokkärl i denna stil. Dessutom har vi paellapannor, som är större och har lite högre kant, som är gjorda för att göra den klassiska spanska risrätten. Om man älskar paella ska man skynda sig och skaffa en ordentlig paellapanna och börja laga alla varianter av denna fantastiska rätt. En god paella kan vara ett bra sätt att imponera på nästa trädgårdsfest. Och ännu bättre är om du kan stå i trädgården tillsammans med gästerna och njuta av en öl eller ett glas rosvin medan du lagar maten.
Den andra versionen av grytor och stekpannor avsedda för matlagning på eldstaden är utrustning gjord av gjutjärn. Det är det klassiska sättet att göra köksredskap för matlagning över eld. Gjutjärn har lite annorlunda egenskaper än stål när man lagar mat. Gjutjärnsgrytor och pannor har betydligt mer material i sig. Det vill säga kanten och botten är tjockare. Det betyder också att själva stekpannan eller grytan kan ha mycket mer värme i sig. Du kommer att upptäcka att en gjutjärnspanna tar längre tid att bli varm, men å andra sidan håller den sig varm längre. Det betyder att du kan laga mat på annat vis än du brukar göra hemma i köket. Om du vill laga långsamt kokande gryträtter över eld så är en gjutjärnsgryta helt perfekt. Det ger en annan smak när du lagar mat med utrustning av gjutjärn. Det finns massor av recept avsedda för gjutjärnsgrytor och stekpannor. Det finns mycket klassisk mat som ursprungligen gjordes i gjutjärnskrukor. I vårt sortiment hittar du också "Dutch oven" även kallade holländska ugnar. Det är en slags gjutjärnsgryta med lock som är mycket tätt. Det är ett gammalt köksredskap som har använts i hundratals år. Du kan också hitta massor av recept på mat gjord i "holländska ugnar". Faktum är att du kan laga all mat du normalt skulle laga i en ugn i en "holländsk ugn". Dessutom är våra holländska ugnar riktigt smarta, eftersom locken är gjorda på ett sådant sätt att du kan använda dem för att steka. De har helt enkelt fötter på toppen och är formade som en stekpanna på undersidan. Vilket innebär att du kan vända på locket, och då har du en stekpanna som tål att stå direkt i, eller över elden. En bra gjutjärnsgryta eller stekpanna har också fördelen att du kan använda den i ugnen där hemma.
Det finns några rätter och speciella tillagningsmetoder där du börjar med att steka ingredienser på en stekpanna och sedan lägger dem i en gryta tillsammans med andra ingredienser och lagar rätten färdig över elden eller i ugnen. Med andra ger en gjutjärnsgryta, eller Dutch oven, dig helt nya möjligheter att laga mat. Matentusiaster i hela världen älskar gjutjärnsutrustning, och vi hoppas att du kommer att bli frestad att prova en bra gjutjärnsgryta också.
När det gäller gjutjärn finns det några saker som är bra att veta. För det första är det en bra idé att låta pannan eller pannan bli ordentligt varm innan du lägger mat i den. Det gör att maten inte fastnar. När grytan behöver rengöras kan det oftast göras genom att hälla varmt vatten i pannan när den har fått svalna lite. Om detta inte räcker kan du tillsätta ganska mycket salt i vattnet och koka upp det. Då lossar mat som kan ha bränt fast i bottnen. Ska du inte använda diskmedel till din gryta? Du kan använda mycket små mängder diskmedel till din gjutjärnspanna. Men för mycket diskmedel kan förstöra pannans yta, vilket även alltför hårdhänt skrubbande gör. Om du är för hårdhänt under rengöringen har du dels slösat bort din tid, eftersom det nästan aldrig är nödvändigt att skrubba en gjutjärnsgryta, och dels kan du ha förstört tillverkarens non-stick-yta. Har du råkat vara hårdhänt mot din gjutjärnsgryta? Då är det tur att gjutjärnsgrytor är rätt hårdföra och tål hårda tag. Du kan faktiskt skapa en ny non-stick-beläggning. Det krävs bara matolja. Du kan läsa på webben exakt hur du skapar denna klassiska mörka non-stick yta. Du bör vara medveten om att gjutjärnsgrytor är tunga. En viktig sak att komma ihåg när du börjar laga mat på gjutjärn är att det inte finns något isolerande handtag på dessa kokkärl och stekpannor. Eftersom gjutjärn är riktigt bra på att fördela värme gör det att handtagen blir väldigt varma. Därför måste du vara mycket försiktig när du hanterar kokkärl av gjutjärn. Professionella kockar använder sina kökshanddukar Men om du ska ut i naturen och laga mat över eld rekommenderar vi att du köper ett par bra grillhandskar. Med dem kan du hantera heta grytor utan att bränna dig.
När du vill laga mat över eld kan det göras på flera sätt. Viss utrustning tål att du lägger den direkt i elden. Men det är rätt besvärligt att laga mat när den är helt inne i elden. Men det finns två vanligare sätt att få grytan varm. För det första kan du använda ett grillgaller. De kan vara särskilt bra till att placera en kastrull så att den står rakt i värmen. Den andra lösningen är ett lägereldsstativ. Det är en smart lösning eftersom de har en kedja som du kan hänga din gryta på. Det innebär att du kan styra hur varm grytan blir. Du hittar både bålstativ, grillgaller och grillhandskar på den här sidan.
Vill du laga mat utomhus? Men ska det vara ett lite mindre projekt än en 3-rätters meny på lägerelden? Kolla då in vårt urval av gasbrännare. Här får du ett litet system som låter dig laga enkla rätter. Se även vårt urval av porslin och bestick. Här har du bra produkter som gör det enkelt och gott att äta din mat utomhus. Har du frågor om våra eldstäder och kokkärl? Ring eller skriv sedan till oss. Vi ger gärna råd.