• Leverans till alla EU-länder
  • 30 dagars ångerrätt
  • Säker betalning med kort eller Swish
  • Frakt från 77 SEK
  • Danish
  • Swedish
  • Norwegian
  • Finnish
  • Navigation
  • Sök

Sovsäckar – Den kompletta guiden

Skapad den

Sovsäckar – Den kompletta guiden

Om du ska köpa en sovsäck har du säkert upptäckt, att det finns många olika varianter och märken att välja mellan. Samtidigt finns det ett hav av märken, anvisningar och rekommendationer som kan verka överväldigande, när man ska försöka omsätta dess betydning.

Det kan vara förvirrande, för hur ska du då veta vilken sovsäck du ska välja?

För att göra det lätt att välja rätt sovsäck, har vi därför utarbetat denna kompletta guide för val av sovsäck. Vårt mål är att hjälpa dig så bra som möjligt, när det gäller sovsäckarnas specifikationer, så du lätt kan hitta den perfekta sovsäcken som passar just dina behov.

Soveposer - Den komplette guide til soveposer

Storleken på sovsäcken

De flesta sovsäckar är unisex, vilket betyder, att de passar till både män och kvinnor. Det finns dock även några som är tillverkade specifikt för män respektive kvinnor.

Sovsäckar till kvinnor är utformade så att de är en aning bredare vid höfterna. Sovsäckar till män är däremot mera ”raka” i formen.

En sovsäck ska vara ganska tättsittande, men samtidig komfortabel nog att sova i. Den värmande effekten ligger i den stillastående luften mellan kroppen och sovsäcken – det ska finnas lite luft, men ju mindre, ju mer värmer faktisk sovsäcken. Finns det för mycket luft, kommer luften inte längre vara stillastående och den kan fara runt i och ur sovsäcken, vilket leder till att den inte håller värmen och du kan börja frysa.

Längden på sovsäcken är, av samma orsak, viktig för sovsäckens värmande egenskaper. Du bör välja den längd som passar din höjd och inte en sovsäck som är lite för lång eller för kort. Är sovsäcken för kort kommer den inte kunna täcka hela din kropp och är den för lång kommer där vara för mycket luft i fotändan och du kan bli kall om fötterna. Följ därför producentens instruktioner för bästa möjliga passform.

Har du en sovsäck som är lite för lång, kan du med fördel fylla ut fotändan med t. ex. kläder som på detta sätt isolerar för kylan och minskar hålrummet av luft.

Sovsäcksformer

Det finns olika former på sovsäckar. En av de mest populära former är den mumieformade sovsäcken. Denna form är den absolut bästa, när det gäller värmeegenskaper, då denna håller absolut bäst på värmen. Den är tätslutande hela vägen ned, och sluter speciellt tät om benen. Nackdelen är dock att den den tajta passformen inte ger så mycket plats att röra sig på och kan därför för några kännas mindre behaglig, och är den alltför liten, kan den begränsade rörelsefriheten medföra snabbare nedkylning av kroppen.

I andra änden har vi den fyrkantiga sovpassformen, som i högre grad har fokus på komfort. Denna påminner mer om ett täcke och det finns bättre plats för att vända sig och att böja armar och ben.


Den fyrkantiga sovsäcken omsluter inte kroppen på samma sätt som mumie-formen och är därför inte lika bra på att hålla värmen. Ska man t. ex övernatta ute i minusgrader, kommer de flesta välja mumieformen och är man på sommarcamping med nattemperaturer över +5 C, hittar man oftast den bästa komforten i en mer fyrkantig sovsäck.

 

Soveposer - Dunfyld vs. syntetisk fyld - Fordele og ulemper

Sovsäck med dun eller syntetiska fibrer?

Sovsäckar med dunfyllnad är oftas dyrare än sovsäckar med syntetisk fyllning. Dunfyllda sovsäckar ger även den bästa sovkomforten, eftersom naturfyllningen är mycket bättre på att regulera temperaturen och skapa en behagligt sovmiljö.  Dessutom är dunfyllda sovsäckar lättare och kan packas ihop mera kompakt.

Syntetisk fyllnad har i gengäld andra fördelar och nackdelar. Syntestisk fyllning tål hög fuktighet bättre, och klumpar inte ihop, dessutom torkar den fortare. Sovsäckar med syntestisk fyllning har mindre kompressionsförmåga, vilket både är en fördel och en nackdel. Fördelen är att det inte flyttar runt i sovsäcken, så du har alltid samma mängd fyllnad jämt fördelad, men det betyder också att den tar större plats när den är ihoppackad och väger oftast mer än den dunfyllda sovsäcken.

Temperaturområden

Temperaturgränserna är ofta en av de viktigaste parametrarna, när man ska välja sovsäck. Där ska man vara uppmärksam på att vi alla är olika och att vi inte sover på samma sätt. Några fryser lätt om natten, medan andra har det varmt och svettas lätt.

Det finns många andra faktorer som också kan ha stor inverkan på temperaturen i sovsäcken. Det kan t. ex vara ett bra isolerande underlag, hur mycket kläder du har på, om man använder lakanpåse – och t.o.m hur mycket man har ätit och druckit under dagen kan inverka på hur bra man håller värmen i en sovsäck.

 

EN13537 - Soveposer - Temperaturskala

Exempel på illustration av temperaturgränser enligt europeisk standard EN13537. Källa: Sea to Summit

Europeisk standard – EN13537

I EU har vi en bestämd europeisk standard ( EN13537), som anger tre temperaturnivåer och ska göra det lättare att välja rätt sovsäck.

 

Comfort: Definerar att, om du är kvinna eller anser dig själv vara känslig för kyla, ska du använda denna gräns för vilken lägsta temperatur du önskar att sova i. Vid denna temperatur bör du sova komfortabelt utan att vakna p.g.a kyla.

 

Lower Limit: Om du anser dig själv ha lätt för att hålla värmen, ska du använda denna gräns för vilken lägsta temperatur du önskar att sova i.

 

Extreme: Nivån mellan Lower Limit och Extreme är där det kan vara risk för att få köldskador. Denna gräns bör uteslutande användas i nödsituation och rekommenderas inte vid normal användning.

Så här görs sovsäcken värmare

Tyvärr finns det ännu inte en sovsäck som passar alla säsonger. Några väljer att köpa två sovsäckar, så man har någon som passar för alla tillfällen, men är man inte den största outdoor-fantasten hela året, utan bara behöver att vår/sommarsovsäcken även kan användas i de kallare månaderna, så finns några tipps och tricks för att förbättra värmen i sovsäcken.

 

Lakanpåsar

Som tidigare nämnts är det den stillastående luften i sovsäcken som isolerar och håller kvar värmen. Med en lakanpåse skapar du ett extra skikt, var imellan luften kan stanna kvar och vara  stillastående. Beroende på vilken lakanpåse du använder kan du öka värmen betydligt i sovsäcken. Faktisk kan du med några lakanpåsar i specialtillverkad fleece öka temperaturen med ända upp till 15°C .

 

Kläder

För att hålla värmen bäst i en sovsäck är det viktigt, att man inte har för mycket kläder på sig. Det allra bästa är att sova i underkläder av ull, som även har en isolerande verkan. Är det mycket kallt är det en bra idé även att sova med mössa, handskar och bra sockar. Det försvinner nämligen mycket värme från huvud, händer och fötter, vilket gör det väldigt effektivt att hålla dessa ställen varma med kläder. Har du överskott av kläder, kan du med fördel fylla ut fotändan med kläder, så isolerar du fötterna mot kyla nerifrån.

 

Liggunderlag

Mycket av kylan kan komma ifrån underlaget, och därför är det en bra idé att säkra, att man har ett bra och ordentligt liggunderlag. När man ligger i sovsäcken pressar man fyllnaden på undersidan, och något av isoleringen försvinner. Ett bra liggunderlag ersätter den forlorade isoleringen, och ser till att du ligger både komfortabelt och varmt.

 

R-värde

Några liggunderlag är specificerat med ett R-värde. R-värden är en guide till, hur bra liggunderlaget isolerar mot kyla från marken. Ju högre värde, ju bättre isolerar det. Ett R-värde på ca. 2 är perfekt till sommarhalvåret. Är det risk för frostgrader under natten, är ett R-värde på 3 eller 4 att föredra. Ska liggunderlaget användas på vintern, där det kan vara hårdfruset bör man välja ett underlag med ett R-värde på 5 eller högre.

 

Packa ut sovsäcken

Det är en bra idé att packa ut sovsäcken i god tid innan man ska sova. Fyllnaden i sovsäcken – oavsett om det är dun eller syntetiska fibrer –  isolerar bäst, när den är helt utvidgad. Bädda därför gärna så tidigt som möjligt, så sovsäcken är klar till natten.

Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar