• Kontakta oss
  • info@scandihills.dk
  • +45 30950111
  • Handla på faktura
  • Säker betalning
  • 14 dagars ångerrätt

Sovsäckar – Den kompletta guiden

Skapad den

Om du ska köpa en sovsäck har du säkert upptäckt, att det finns mycket olika varianter och märken att välja mellan.


Samtidigt finns det även hur mycket instruktioner och rekommendationer som helst, som kan verka överväldigande, när man ska försöka tolka vad de betyder.

 

Det kan vara förvirrande, för hur hittar du då vilken sovsäck du ska välja?

 

För att göra det lätt att välja rätt sovsäck, har vi därför utarbetat denna kompletta guide för val av sovsäck. Vårt mål är att hjälpa dig så bra som möjligt, när det gäller specifikationer, så du lätt kan hitta den perfekta sovsäcken som passar just dina behov.

Soveposer - Den komplette guide til soveposer

Storleken på sovsäcken

De flesta sovsäckar är unisex, vilket betyder, att de passar till både män och kvinnor. Det finns dock även några som är tillverkad specifikt till respektive män och kvinnor.

 

Sovsäckar till kvinnor är utformas så att de är en aning bredare vid höfterna. Sovsäckar till män är däremot mera ”raka”.

 

En sovsäck ska vara rimligen tätslutande, men samtidig komfortabel att sova i. Den värmande effekten ligger i den stillastående luften mellan kroppen och sovsäcken – det ska finnas en smula luft, men ju mindre, ju mer värmer sovsäcken faktisk. Finns det för mycket luft, vill luften inte längre vara stillastående, och den vill kunna fara runt i och ur sovsäcken, vilket också resulterar i, att den inte håller värmen, och du kan börja frysa.

 

Längden på sovsäcken är, av samma orsak, viktig för sovsäckens värmande egenskaper. Du bör välja den längd som passar din höjd och inte en sovsäck som är för lång eller för kort. Är sovsäcken för kort vill den inte kunna täcka hela din kropp, och är den lång vill där i fotändan vara för mycket luft och du vill bli kall om fötterna. Följ därför producentens instruktioner för bäst möjlig fit.

 

Har du en sovsäck som är lite för lång, kan du med fördel fylla ut fotändan med t.ex kläder som på detta sätt isolerar för kylan och minskar hålrummet av luft.

Sovsäck former

Det finns olika former på sovsäckar. En av de mest populära former är den mumieformade sovsäcken. Denna form är den absolut bästa, när det gäller värmeegenskaper, då denna håller suveränt bäst på värmen. Den är tätslutande hela vägen ned, och slutar speciellt tät om benen. Nackdelen är dock att den på grund av den täta passformen inte ger mycket plats att röra sig, och kan därför för några kännas mindre behaglig, och är den liten, kan den begränsade rörlighetfriheten medföra snabbare nedkylning av kroppen.

 

I motsatt ände är den fyrkantiga sovpassformen, som i högre grad har fokus på komfort. Denna påminner mer om ett täcke, och det finns bättre plats att vända sig och böja armar och ben.


Den fyrkantiga sovsäcken slutar inte tät om kroppen på samma sätt som mumie-formen, och är därför inte bra på att hålla värmen. Ska du t.ex övernatta i frostväder, vill de flesta därför välja mumieformen, och är man på sommarcamping med nattemperaturer över +5 C, då vill man ofta finna den bästa komforten i en fyrkantig sovsäck.

Sovsäck med dun eller syntetiska fibrer?

Sovsäckar med dunfyllnad är oftas dyrare än sovsäckar med syntetisk fyllnad. Dunfyllnad ger då även den bästa sovkomforten, eftersom naturfyllnaden är mycket bättre till att regulera temperaturen och skapa ett behagligt sovmiljö. Sovsäckar med dunfyllnad är lättare och kan packas ihop mycket kompakt.

 

Syntetisk fyllnad har både fördelar och nackdelar. Syntestisk fyllnad tål hög fuktighet bättre, och klumpar inte ihop, dessutom torkar det fortare. Sovsäckar med syntestisk fyllnad har mindre kompressionsförmåga, vilket både är en fördel och en nackdel. Fördelen är att det inte flyttar runt i sovsäcken, så du har alltid samma mängd fyllnad jämt fördelad, men det betyder också att den fyller mer när den är ihoppackad och väger oftas mer än dunfyllnad.

Temperaturområden

Temperaturgränserna är ofta ett av de viktiga parametrerna, när det ska väljas sovsäck. Där ska man vara uppmärksam på, att vi alla är olika och vi  inte sover lika. Några fryser lätt om natten, medan andra har det varmt och svettas lätt.

Det finns mycket andra faktorer som kan ha stor inverkan på temperaturen i sovsäcken. Det kan t.ex vara ett bra isolerad underlag, hur mycket kläder man har på, om man använder lakanpåse – och t.o.m även hur mycket man har ätit och druckit under dagen. Allt detta kan påverka hur bra man håller värmen i en sovsäck.

 

EN13537 - Soveposer - Temperaturskala

Exempel på illustration av temperaturgränser enligt europeisk standard EN13537. Källa: Sea to Summit

Europeisk standard – EN13537

Där är i EU bestemt en europeisk standard ( EN13537), som anger tre temperaturnivåer, som ska göra det lättare att välja den rätta sovsäcken.

 

Comfort: Definerar att om du är kvinna, eller anser dig själv att vara känslig för kyla, ska du använda denna gräns för vad som är den kallaste temperaturen du önskar att sova i. Vid denna temperatur bör du sova komfortabelt utan att vakna p.g.a kyla.

 

Lower Limit: Om du anser dig själv för att lätt kunna hålla värmen, då ska du använda denna gräns för, vad som är den kallaste temperaturen du önskar att sova i.

 

Extreme: Nivået mellan Lower Limit och Extreme är, där den kan vara utan risk för att ådra sig frostskador. Denna gräns bör uteslutande användas i nödtillfällen och rekommenderas inte vid vanlig användning.

Såhär görs sovsäcken värmare

Tyvärr finns det ännu inte en sovsäck som passar till alla säsonger. Några väljer att köpa två sovsäckar, så man har nån som passar alla säsonger, men är man inte den stora outdoor-typen hela året, men bara behöver att vår/sommarsovsäcken även kan användas i de kallare månaderna då finns det några tipps och tricks till att förbättra värmen i sovsäcken.

 

Lakanpåsar

Som tidigare nämnts är det den stillastående luften i sovsäcken som isolerar och håller på värmen. Med en lakanpåse skapar du ett extra skikt, var emallan stillastående luft 
även kan stanna. Beroende på vilken lakanpåse du använder kan du öka värmen betydligt i sovsäcken. Faktisk kan du med några lakanpåsar i specialtillverkad fleece öka temperaturen med ända upp till 15 C extra.

 

Kläder

För att hålla värmen bäst i en sovsäck är det viktigt, att man inte har för mycket kläder på sig. Det allra bästa är att sova i underkläder av ull, som även har en isolerande verkan. Är det mycket kallt är det en bra idé även att sova med mössa, handskar och bra sockar. Det försvinner nämligen mycket värme ifrån huvud, händer och fötter och därför är det väldigt effektivt att hålla dessa ställen varma med kläder.

 

Liggunderlag

Mycket av kylan kan komma ifrån underlaget, och därför är det en bra idé att säkra, att man har ett bra och ordentligt liggunderlag. När man ligger i sovsäcken pressar man fyllnaden på undersidan, och något av isoleringen försvinner. Ett bra liggunderlag ersätter den forlorade isoleringen, och ser till att du ligger både komfortabelt och varmt.

 

R-värde

Några liggunderlag är specificerat med ett R-värde. R-värden är en guide till, hur bra liggunderlaget isolerar mot kyla från marken. Ju högre värde, ju bättre isolerar det. Ett R-värde på ca. 2 är perfekt till sommarhalvåret. Vill det under natten kunna bli frostgrader, vill  ett R-värde på 3 eller 4 vara att föredra. Ska liggunderlaget användas på vintern, där det kan vara hård frost bör man välja ett underlag med ett R-värde på 5 eller högre.

 

Packa ut sovsäcken

Det är en bra idé att packa ut sovsäcken i god tid innan man ska sova. Fyllnaden i sovsäcken – oavsedd om det är dun eller syntetiska fibrer – kan bäst isolera, när det är helt utvidgat. Bädda därför gärna så tidigt som möjligt, så sovsäcken är klar till natten.
 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar