När du lagar mat vid lägerelden behövs inte alltid en gryta eller stekpanna. Gör grillningen roligare med grillspett eller ett grillgaller. Då blir matlagningen både roligare och enklare.
Se även vårt urval av lägereldsutrustning, där du hittar allt du kan tänkas behöva för lägerelden.
Det är något helt speciellt att sitta runt en lägereld. Men du kanske saknar en aktivitet, särskilt om du har barn runt elden. För detta finns det mat som passar perfekt att tillaga över elden. Vi har nog alla provat att grilla korv och göra pinnbröd. Det är fantastiska aktiviteter, och vi har produkter som kan göra det enklare och lite roligare att grilla både korv och marshmallows över en lägereld. Men vill du ha möjlighet att laga lite mer över en brasa rekommenderar vi här på ScandiHills.se att du ser vårt urval av grillgaller. Ett galler över elden gör att du kan grilla flera saker samtidigt. Det är bra när man till exempel har en grupp barn på besök. När du har ett grillstativ till elden kan du också laga lite annorlunda mat, så det inte bara blir pinnbröd, marshmallows och korv. Du kan laga all mat som du brukar göra på grillen där hemma. När du börjar laga mat över öppen eld är det en bra idé att välja några enklare rätter. Till exempel marinerat kycklingbröst och bröd. En stor skillnad mot att laga mat på kolgrillen och att laga mat över en eld är hur lätt det är att få de yngre i sällskapet att engagera sig i matlagningen.
Är du mer äventyrstypen än familjemänniska? Då kan ett grillgaller vara helt rätt val. Brukar du ge dig ut på vandringstur? Då är det ofta skönt att tända en brasa och njuta av kvällen. Här kan du få det extra mysigt genom att ta med ett paket korv som du kan grilla på elden. Men, med ett grillgaller kan du göra mer än klassisk lägereldsmat. Du kan lika gärna ta med kyckling, grönsaker eller annan ”grillvänlig” mat. När det ska ätas har vi ett brett utbud av friluftsbestick och porslin. Du kan hitta massor av recept på mat som är lämplig att göra över en lägereld. Och med ett bra grillgaller kan du laga mer komplicerade rätter vid lägerelden. Är du en vandrare? Tycker du om att vara ute i naturen? Då har vi även grillgallret för dig. Vi har väldigt små grillgaller som är perfekta för en mindre brasa. Fördelen med denna typ av grillgaller är att det tar otroligt lite plats när det är hopfällt, och det kan packas ihop så att det inte tar mycket plats i ryggsäcken när du är på vandringstur.
Till skillnad från en gas- eller elgrill, eller en gasbrännare, kan du inte styra värmen direkt på grillstativet. Du kan bara styra hur du placerar på grillgallret och hur elden är under gallret. Ju lägre du sätter grillgallret, desto högre varmare blir det naturligtvis på gallret. Det kan vara bra för korv och saker som grillas snabbt, men det kan bränna maten om värmen är för hög. Å andra sidan måste det vara ordentligt varmt för att du ska få en bra grilleffekt. Här på ScandiHills.se rekommenderar vi att du låter elden brinna ut först så att du får en bra mängd glöd utan lågor, och att du använder gallret över glöden. Det ger en mer konstant värme än när elden just har tänts och fortfarande brinner med lågor. Om det är en större eld, och om du behöver laga mat under en längre tid, rekommenderas att du lägger nytt bränsle i elden bredvid gallret, så att du kan flytta ny glöd under gallret om värmen blir för låg. När du väl har lärt dig att laga mat på ett sådant galler kommer du att bli förvånad över hur lätt det är att hantera värmen. Du kan använda olika sorters kokkärl på grillen. Här bör du vara uppmärksam på att grytan eller stekpannan tål öppen eld. När du behöver rengöra grillgallret gör du det precis som med en kol- eller gasgrill. Du bör vara försiktig så att du inte packar gallret när det är vått, eftersom det kan orsaka rost.