• Kontakta oss
  • info@scandihills.dk
  • +45 30950111
  • Handla på faktura
  • Säker betalning
  • 14 dagars ångerrätt

10 tips för klargöring av din husvagn

Skapad den

Bli klar till campingsemestern

Du kanske redan har varit ute med husvagnen i år. Om inte, dröjer det säkert inte länge innan den ska fram och göras klar inför sommarens spännande turer.

I denna artikel ger vi dig våra bästa tips för klargöring av din husvagn, samt andra bra råd innan du och famlijen tar ut på camping i sommarlandet.

 

Autocamper

1. Grundlig tvätt av husvagnen

Det är viktigt att husvagnen tvättas grundligt både utvändigt och invändigt, så smuts inte fastnar. Det gör det även lättare att upptäcka eventuella skador, som kan ha inträffad av t.ex vinterns frost, där vattenbehållare kan ha spruckit.

 

När husvagnen ska tvättas ner helt, rekommenderar vi att använda Camp Clean, då detta alkaliska rengöringsmedel är mycket effektivt till att ta bort allt ifrån svarta streck, alger, fett, salt, olja och sot. Camp Clean skadar inte fönster, gummi och fönsterlistor, du kan därför lungt skura på.


Bra tips! Börja alltid med taket - här är det oftas mest smuts, och det smutsiga vattnet kan rinna ned längs husvagnens sidor.

2. Kontrollera för synliga skador

Efter du rengjort husvagnen, är det dax för en grundlig genomgång av vagnen, för att kolla för skador. Det är viktigt att eventuella skador fixas direkt, eftersom det kan finnas risk för t.ex fuktskador. Ofta har vintern varit hård mot varmvatten tanken, där den spruckit p.g.a frosten. Men ta det lungt, i många tillfällen är det inte nödvändigt att byta ut hela vattenvämaren. Här finns den billiga och lätta lösningen, byt endast ut den trasiga vattenbehållaren med en ny. Ett bra bud är denna Kronings varmvatten tank av rostfri stål, som även passa till de populära Truma TT2 Therme vattenvärmare.

3. Gör ett gastest

Det är väldigt viktigt att man gör ett gastest på husvagnen eller husbilen. DCU (Dansk Camping Union) rekommenderar att man gastestar sin vagn minimum vart annat år. Här kollas bl.a för läkage, sköra gasslangar samt at installerade gasapparater funkar ordentligt.

 

Man kan få gastestat sin husvagn på de flesta husvagn centra och campingverkstad. Se till att husvagnen är gastestad innan ni drar iväg, så ni kan sova lugnt utan risk för gasläkage och kolmonoxid.

4. Rengör vattenrör och dricksvattenbehållare

Efter vinterhalvåret där husvagnen stått stilla, finns det bakterier och smuts i vattentanken och vattenrören. Det är, som tur är lätt att rengöra och desinficera.

 

Använd t.ex Biolyte Tankrens och Vattenbehandling, som effektivt tar bort alla bakterier från vatten, t.ex E-coli och salmonella. Biolyte kan även ta bort biofilm och rensar bort feta beläggningar i tank och rör, där det ofta är där bakterierna finns. Biolytes produkter är biologisk nedbrytbara och väldigt skonsamma mot naturen.

5. Impregner förtältet

Det är inte speciellt trevligt om det droppar regnvatten in i förtältet. Därför är det viktigt att komma ihåg att impregnera förtältet eller andra tält, parasoller, markiser m.m så man stärker tygets förmåga för att vatten inte ska tränga igenom. Det är även en bra ide att välja en impregneringsprodukt som innehåller UV-skydd. Här rekommenderar vi den populära UV-impregnering från Fabsil, som luktfritt och färglöst tränger in i tyget. Behöver du impregnering i absolut toppklass, då är det Fabsil Gold du ska se närmare på. Den har ett silikoninnehåll som är 5 gånger högre än den klassiska Fabsil impregnering.

 

Ett bra tips är att använda en målarpensel när du för på impregneringen på innersidan på tyget. Eftersom impregneringentränger in i tyget och ger en skyddande effekt spelar det ingen roll vilken sida du impregnerar på, men gör du på insidan är det lättare at hur långt du kommit. Det skall dock betonas att det är mycket viktigt med bra vädring när du impregnerar på innersidan, då ångorna är skadliga för hälsan. 

6. Har du koll på reglerna

Har du koll på vilka regler som gäller i olika länder, och vilka du ska vara särskild uppmärksam på?
Det rekommenderas att man, innan man reser kollar vilka regler som gäller, när man reser med husvagn.

 

Vissa campingplatser kräver att man har ett campingpass. Kolla därför i god tid om du behöver ett så kallat CKE-campingpass.

 

En annan regel och krav enligt lagen kan vara skyltning eller andra markeringar på husvagnen. Reser du till t.ex Italien eller Spanien är det viktigt att vara utrustad med de lagstadgade varningstriangler, om man har cyklar eller annat bak på husvagnen. Skylten är i båda länderna vit- och rödrandig - men de har var sin diagonala riktning. Här kan du t.ex köpa en vändbar varningstriangel, så det uppfyller både den italienska och den spanska lagen.

 

I vissa länder finns det särskilda krav till säkerhetsutrustning, som ska vara med i bilen - t.ex säkerhetsväst.

7. Husvagnens totala vikt - packa lätt

Det är lätt hänt att man råkar packa husvagnen tyngre än tillåtet. Det är därför bra att väga allt innan man lägger in i husvaganen, så man inte överstiger vagnens totalvikt, vilket är den maximala vikten vagnen får väga incl. lasten.

 

Campingmöbler är särskild bra för camping, eftersom dessa möbler är tillverkad av lättviktsmaterial, och därför reducerar vikten betydligt jämfört med vanliga möbler. Man kan få nästa allt - små campingbord, hopfällbara campinstolar och uppblåsbara soffor. Se t.ex vår stora utbud av campingmöbler och bli inspirerat.

8. Korrekt kultryck

När husvagnen är packad är det dax att kolla kultrycket på bilens dragkrok. Det bör i regel ligga på ca 60-75 kg, men beroende på bilen och husvagnens typ, kan det finnas krav om ett lägre eller högre kultryck. Det kan du se i instruktionsboken eller på draget.

 

Man ska vara uppmärksam på att ett för lågt eller för högt kultryck kan vara farligt, då manövreringen blir svårare. Se till att kultrycket alltid är korrekt. Tvivlar man på vikten kan man med fördel använda en kultrycksvåg till husvagn.

9. Campingspeglar - Bra sikt är alfa och omega

Det finns ett stort utbud av campingspeglar - några är skräddarsydda till den enskilda bilmodellen, andra är utformad i ett universalt design, som kan anpassas flera typer av bilar. Vill du ha skräddarsydda campingspeglar är EMUK campingspeglar ett bra val. Hos EMUK finner du ett stort utbud till många olika bilmodeller. Hittar du inte just din bilmodell, eller önskar du en lite billigare lösning, då rekommenderar vi Milenco universalspeglar.

10. Stoppklossar/kilset - Håll husvagnen på plant nivå

Med ett par stoppklossar - eller kilset som det även heter - kan du lätt göra så inte husvagnen varken rullar eller lutar åt ena sidan. De är oumbärliga om du campar på mjukt gräs eller på sand, där husvagnen vill tryckas ned i underlaget.

Det finns olika varianter av stoppklossar - du kan se vår utbud här. Du kan även få lite hjälp till nivåreglering av husvagnen med ett kryss-level vaterpas.

 

Dessa är våra 10 tips för att bli klar till campingsemestern. Har du frågor eller kommentarer är du välkommen att kontakta oss.

 

Då är det nog bara kvar att önska er en riktig trevlig campingsemester!


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar