Förbered campingsemestern
Du kanske redan har varit ute med husvagnen i år, om inte dröjer det säkert inte länge innan den ska fram och göras redo inför sommarens spännande turer.
I denna artikel ger vi dig våra bästa tips för förberedelse av din husvagn samt andra bra råd inför att du och din familj kör ut i sommarlandskapet på camping.
1. Grundlig tvätt av husvagnen
Det är viktigt att husvagnen tvättas grundligt både utvändigt och invändigt, så smutsen inte sätter sig. Det gör även det lättare att upptäcka eventuella skador, som kan ha inträffad av t.ex vinterns frost, vilket kan ha orsakat frostsprängning av vattenbehållaren.
När husvagnen ska tvättas ner helt, rekommenderar vi Camp Clean, då detta alkaliska rengöringsmedel är särskilt effektivt för borttagning av allt ifrån svarta streck, alger, fett, salt, olja och sot. Camp Clean skadar inte fönster, gummi och fönsterlister, så du kan därför lungt skura på.
Ett tips! Börja alltid med taket - här är det oftas mest smuts, och det smutsiga vattnet rinner ned längs husvagnens sidor.
2. Kontrollera för synliga skador
Efter du rengjort husvagnen är det dags för en grundlig genomgång av vagnen, för att söka efter skador. Det är viktigt att eventuella skador fixas direkt, eftersom det kan finnas risk för att en skada leder till t.ex fuktskador.
Ofta har vintern varit tuff mot varmvattentanken och den har blivit frostsprängd. Men ta det bara lungt, i många tillfällen är det inte nödvändigt att byta ut hela varmvattenberedaren. Här finns den billiga och lätta lösningen, byt endast ut den trasiga vattenbehållaren mot en ny. Ett bra bud är denna Kronings varmvatten tank av rostfri stål, som även passar till de populära Truma TT2 Therme varmvattenberedare.
3. Gör ett gastest
Det är väldigt viktigt att man gör ett gastest i husvagnen eller husbilen. DCU (Dansk Camping Union) rekommenderar att man gastestar sin vagn minimum vartannat år. Då kontrollerar man bl.a för läckage, sköra gasslangar samt att installerade gasapparater fungerar ordentligt.
Man kan få sin husvagn gastestad på de flesta husvagns- och husbilsservice och verkstäder. Se till att husvagnen är gastestad innan ni drar iväg, så ni kan sova lugnt utan risk för gasläckage och kolmonoxidförgiftning.
4. Rengör vattenrör och dricksvattenbehållare
Efter vinterhalvåret när husvagnen stått stilla, är där en god grogrund för bakterier och smuts i vattentanken och vattenrören. De är, som tur är lätt att rengöra och desinficera.
Använd t. ex. Biolyte Tankrens och Vattenbehandling, som effektivt tar bort alla bakterier från vattnet t. ex. E-coli och salmonella. Biolyte kan även ta bort biofilm och rensar bort feta beläggningar i tank och rör, precis där bakterierna oftast är. Biolytes produkter är biologisk nedbrytbara och väldigt skonsamma mot naturen.
5. Impregnera förtältet
Det är inte särskilt trevligt att dricka sitt morgonkaffe medan det droppar regnvatten ner för nacken. Därför är det viktigt att komma ihåg att impregnera förtältet eller andra tält, parasoller, markiser m.m - så man stärker tygets förmåga att stå emot vatten. Det är även en bra idé att välja en impregneringsprodukt som innehåller UV-skydd. Här rekommenderar vi den populära UV-impregnering från Fabsil, som tränger in i tyget utan lukt eller färg. Behöver du impregnering i absolut toppklass är det Fabsil Gold du ska titta närmre på. Den har ett silikoninnehåll som är 5 gånger högre än den klassiska Fabsil impregneringen.
Ett bra tips är att använda en målarpensel och att du för på impregneringen på insidan av tyget. Eftersom impregneringen tränger in i tyget och ger en skyddande effekt spelar det ingen roll vilken sida du impregnerar på, men gör du på insidan är det lättare att se hur långt du har kommit och att undvika att smuts rörs omkring på tältduken. Det skall dock understrykas att det är mycket viktigt med god ventilation. Du ska inte stå inne i ett nästan stängt tält när du impregnerar, då ångorna är skadliga för hälsan.
6. Har du koll på reglerna
Har du koll på vilka regler som gäller i olika länder och vad du ska vara särskild uppmärksam på?
Det rekommenderas, att man innan resan kollar vilka regler som gäller för att resa med husvagn i de länder man färdas genom eller ska till.
Vissa campingplatser kräver att man har ett campingpass, medans andra inte gör det. Ta därför i god tid reda på om du behöver ett så kallat CKE-campingpass, så det inte uppstår onödigt besvär, när ni äntligen kommit fram till campingplatsen..
En annan sak är regler och lagkrav omkring skyltning och andra markeringar på husvagnen. Reser du till t. ex. Italien eller Spanien är det viktigt att vara utrustad med de lagstadgade varningstrianglarna, om man har cyklar eller annat fäst bak på husvagnen. Skylten är i båda länderna vit- och rödrandig - men de har var sin diagonala riktning. Här kan du köpa en vändbar varningstriangel, så det uppfyller både de italienska och spanska lagarna.
I vissa länder finns det särskilda krav till säkerhetsutrustning, som ska vara med i bilen - t.ex säkerhetsväst. Kom även ihåg att ta med bilens och husvagnens registreringsbevis.
7. Husvagnens totala vikt - packa lätt
Det är lätt hänt att man råkar packa husvagnen tyngre än tillåtet. Det är därför bra att väga allt innan man lägger in det i husvaganen, så man inte råkar överstiga vagnens totalvikt, vilket är den maximala vikten vagnen får väga inkl. lasten.
Campingmöbler är särskilt anpassade för camping (det ligger såklart i sakens natur), då dessa möbler är tillverkade i lättviktsmaterial och därför reducerar vikten betydligt jämfört med vanliga möbler. Man kan få näst intill allt - allt från små campingbord och hopfällbara campingstolar till uppblåsbara soffor. Se t. ex . vårt stora utbud av campingmöbler och bli inspirerad.
Man kan dock inte alltid undgå att ha tunga saker med. Packa isåfall dessa lågt ner i husvagnen, för en så stabil körning som möjligt.
8. Korrekt kultryck
När husvagnen är packad är det dags att kolla kultrycket på bilens dragkrok. Det bör i regel ligga på ca 60-75 kg, men beroende på bilen och husvagnens typ, kan det finnas krav om ett lägre eller högre kultryck. Det kan du se i instruktionsboken eller på draget.
Man ska vara uppmärksam på att ett för lågt eller för högt kultryck kan vara farligt, då manövreringen blir svårare och ekipaget kan ligga instabilt på vägen. Se därför till att kultrycket alltid är korrekt. Är man osäker på vikten kan man med fördel använda en kultrycksvåg till husvagn.
9. Campingspeglar - Bra sikt är a och o
Frågan om hur vitt campingspeglar är lagstadgade har inget enkelt svar. Det är krav på att du kan orientera dig i tillräckligt hög grad ner längs sidan av husvagnen - vad som betraktas som tillräckligt, är en tolkningsfråga mellan dig och eventuell polis.
Om inte annat, så är det bäst att vara på säkra sidan och vara trygg med att du har möjlighet för att orientera dig bäst möjligt.
Det finns ett stort utbud av campingspeglar - några är skräddarsydda till den enskilda bilmodellen, andra är utformad i en universell design, som kan anpassas till flera typer av bilar. Vill du ha skräddarsydda campingspeglar är EMUK campingspeglar ett bra val. Hos EMUK finner du ett stort utbud till många olika bilmodeller. Hittar du inte just din bilmodell eller önskar en lite billigare lösning, rekommenderar vi EMUK universalspeglar.
10. Stoppklossar/kilset - Håll husvagnen på plan nivå
Föreställ dig att du ligger och ska somna, men sängen och resten av husvagnen lutar 20 grader åt ena sidan. Det är ju inte direkt ett drömscenario.
Med ett par stoppklossar - eller kilset som det även heter - kan du lätt hindra husvagnen från att rulla eller motverka att den lutar åt sidan. De är särskilt oumbärliga om du campar på mjukt gräs eller på sand, där husvagnen trycker sig ner i underlaget.
Det finns flera olika varianter av stoppklossar - du kan se vårt utbud här. Du kan även få lite hjälp till nivåreglering av husvagnen med ett kryss-level vaterpas, kryss-nivå-vattenpass.
Det var våra 10 tips för att förbereda campingsemestern. Har du frågor eller kommentarer är du välkommen att kontakta oss.
Så återstår endast att önska er en riktig trevlig campingsemester!
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.